Schipper Maarten van Nieuwland: “Gasten ontvangen op dit schip is een voorrecht.”
Maarten van Nieuwland was al matroos op een charterschip op zijn 17e , daar is de liefde voor het varen met platbodems ontstaan. Toch ging Maarten eerst studeren en werken aan de wal. Na een internationale carrière aan de wal koos Maarten in 2005 voor een leven op het water. Sinds die tijd heeft Maarten gevaren als schipper op een tjalk, kapitein op een olietanker en stuurman op een opleidingsschip. Al die jaren heeft Maarten de Zorg met Vlijt gezien als een van de mooiste en snelste schepen in de bruine vloot. “wat een heerlijk gevoel dat ik daar nu zelf op mag varen.”
Maarten is een gedreven zeiler, een liefhebber van historische schepen en vooral een gastheer die de gezelligheid van het varen met gasten met volle teugen geniet. Ondertussen kent Maarten het hele vaargebied als zijn broekzak en weet zijn gasten vaak mee te nemen naar mooie stille plekjes waar een verblijf een unieke ervaring kan worden. Of je nu sportief wilt zeilen, lange dagen wilt maken of een beetje op tijd in een gezellige drukke haven wilt aankomen, Maarten kijkt wat er mogelijk is. Droogvallen op het wad of overnachten achter het anker, we proberen het mogelijk te maken als de gasten het graag willen.
Geen leven zonder water
Zowel biologisch als gevoelsmatig is dat een motto wat onomstotelijk waar is. Maarten kan zich geen leven meer voorstellen zonder werk en plezier op het water, zonder de natuur en zonder die vrijheid. Water hebben we nodig om te leven maar ook om ons goed te voelen en het is dat gevoel dat onze gasten ook kunnen beleven als ze aan boord stappen van de Zorg met Vlijt.
De Zorg met Vlijt is een hele snelle zeiler, veel sneller dan veel andere schepen uit de vloot. Ze is gebouwd in Friesland bij een werf die voornamelijk snelle Skûtsjes bouwde en maar een enkele Tjalk. De snelheid heeft er dus vanaf het prille begin ingezeten, maar ook de tuigage en zeilgarderobe maken het snelle zeilen mogelijk. “Een geweldige ervaring voor iedereen die een keer echt zijn best wil doen om hard te gaan” of zoals andere schippers zeggen “Ze gaat hard zonder dat je echt je best hoeft te doen. En als je echt je best doet, gaat ze echt heel hard.”
Zeilen met de Zorg is een unieke ervaring
Een aantal dagen aan boord zijn draait niet alleen om het zeilen. Aan boord hebben we 16 heerlijke bedden, douches, een mooie complete kombuis, een gezellige woonkamer binnen en bankjes met kussens buiten, kortom alles om ons zelf helemaal van de wereld af te sluiten en zelf te verzorgen. Alles afhankelijk van de wensen van de gasten. Er zijn gasten die zich graag door ons willen laten verrassen, dan probeer ik in te schatten wat zij graag willen beleven en er zijn ook gasten die echt al heel duidelijk uitgesproken wensen hebben. Ik waarschuw dan wel vaak “als je zoekt naar hetgeen je al kent, krijg je nooit iets nieuws.“
Weekendgasten komen vaak aan boord met de werkstress en de reis nog in hun “systeem”. Ze willen direct dingen doen, uit eten, stappen, feesten, door naar een drukke haven en weer op tijd terug voor de terugreis. Dat kan een heerlijk weekend zijn natuurlijk maar het omgekeerde is ook mogelijk: zeil naar een ankerplekje, ga wat zwemmen en barbecueën, praat met elkaar en luister naar mooie muziek. Dan kom je na één weekend weer thuis met een gevoel alsof je bent herboren.
Met gasten die een hele week blijven hebben we natuurlijk de mogelijkheid om al deze zaken in een programma in te bouwen. We varen nooit vaste routes, alles hangt af van het weer en de wensen van de gasten, maar stel je toch eens voor: vrijdagmiddag opstappen en de zonsondergang tegemoet zeilen, overnachten op een van mijn favoriete ankerplekken, zaterdag zeilen richting de Waddenzee, droogvallen op het wad, een mooie wandeling op de zandbank, mosselen en kokkels rapen voor het avondmaal aan dek terwijl het wad langzaam weer volstroomt met water. De volgende ochtend verder naar een van de Waddeneilanden en op de terugreis langs een van die sfeervolle historische Zuiderzeestadjes. Afsluiten met een kampvuur op een eilandje in Friesland. “Hoe mooi kun je het hebben!”