Schipper Maud van Hasselt: “Zeilen met de Zorg is een unieke ervaring”

Maud van Hasselt herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Ze is net 18 en matroos op een charter als ze de Zorg met Vlijt langszij ziet scheren op het IJsselmeer. “De rompvorm, snelheid, mooie belijning. Ik dacht: daar wil ik ooit op varen.”

Luttele zomers later staat ze op het voordek als maat van schippers Cas Korver en Jonas. Met dank aan Facebook. “De zeilwereld is een kleine familie”, zegt ze. Twee zomers lang leert ze de Zorg met Vlijt kennen tot in de kleinste details.

Nu, seizoen 2020, neemt ze voor het eerst het hele schip onder haar vleugels: “Ik werkte eerst vooral op het voordek, het trimmen, de zeilen perfect stellen. Dat vind ik ook een van de leukste dingen om te doen. Dat wil ik graag naar het achterdek verplaatsen: als schipper de Zorg volledig in de vingers krijgen en ook wedstrijden schipperen als de Pieperrace, de Bontekoerace.”

Echt heel hard

Ze beschrijft het zeilen op de Zorg met Vlijt als een unieke ervaring:

“Ze gaat hard zonder dat je echt je best hoeft te doen. En als je echt je best doet, gaat ze echt heel hard.”

“Dus als je zin hebt om fanatiek te zeilen, is er genoeg te doen. Maar je kunt ook gewoon lekker genieten van de ervaring: al met een kleine crew is het goed zeilen.”

De ideale reis

“Vrijdagmiddag opstappen en de zonsopgang tegemoet zeilen. Overnachten op een van mijn favoriete ankerplekken. Zaterdag zeilen richting de eilanden. Droogvallen op het wad, een mooie wandeling op de zandbank. Mosselen en kokkels rapen voor het avondmaal of een barbecue bij de zonsondergang terwijl het wad langzaam weer volstroomt met water.”

“Op de terugtocht langs een sfeervolle historische Zuiderzeestad. “Ik bezoek graag de dorpjes, het historische hart van Enkhuizen, Stavoren, Edam, Medemblik, Hoorn, Makkum, Harlingen; ze doen oude tijden herleven. Afsluiten met een kampvuur op een eilandje in het Markermeer of de Friese meren.”

Hoe raakte Maud eigenlijk in het zeilen verzeild?

“Al van jongs af aan was ik elk weekend op de Friese wateren te vinden. Surfplank, optimist, valk, dat waren de eerste stappen.”

Ze werd surfinstructeur en volgde de Enkhuizer Zeevaartschool. Tijdens haar studie Werktuigbouwkunde zeilde ze in de weekenden met Studentenzeilvereniging Orionis uit Amsterdam wedstrijden met skûtsjes op de Friese meren.

“Zodra ik achttien werd, begon ik met charteren, eerst als matroos, later als schipper. Onder meer op de 25 meter lange zeilklipper de Verwondering en op de Bontekoe: de tweemastklipper van mijn vader, zus en schoonbroer.”

De ogen openen

Ze vindt het leuk als mensen behalve een mooie reis ook iets meekrijgen van de schoonheid van de Nederlandse maritieme achtertuin:

“Het is zo’n prachtig natuurgebied. Het geeft voldoening om je daarvan bewust te worden. Met kinderen bijvoorbeeld doen we vaak proefjes. Een goede relatie met de natuur en het water, zeker in Nederland, is heel waardevol. Ecologie en duurzaamheid zijn urgente, maar ook boeiende thema’s. Ook ik ontdek op elke tocht weer iets nieuws.”

In het moment

Maud houdt van de verrassingen van het zeilen:

“Je leeft in het moment, verveelt je nooit; elke reis vertelt een eigen verhaal. De saamhorigheid aan boord is altijd een groot plezier. Niet alleen het samen zeilen, maar ook alles eromheen, koken, eten, routes uitstippelen.”

“Droogvallen op het wad en de zandplaat op. Samen mosselen en kokkels zoeken en bereiden. Uitzicht over de eilanden en de sterrenhemel. Het is van een schoonheid die moeilijk onder woorden is te brengen.” 

Boek nu

Boek nu en beleef samen met familie, vrienden of collega’s een onvergetelijke zeilervaring.

Boek nu