Een vliegende start

De kiel van de Zorg met Vlijt is gelegd in 1907. Het is een van de eerste stalen schepen van de gerenommeerde Roorda-werf in Drachten. De broers Roorda verwierven faam met hun ontwerpen van de snelle Pijpster skütsjes (12 tot 20 m). Een van de weinige langere schepen die ze bouwden, was de 24 meter tellende tjalk die ze de Zorg met Vlijt doopten. 

In de Zorg met Vlijt zie je het karakteristieke handschrift terug van Roorda’s vernieuwende vormgeving: sterke lijnen, geveegd achtersteven, opvallend brede bodem in een gestroomlijnd silhouet. Een deklijn die nergens schijnt te eindigen. Sierlijk oplopende smalle gangboorden in de kop. De 100 jaar oude ontwerptekeningen zijn opgenomen in de collectie van het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek. 

Zorg met Vlijt Historie
De Zorg na aankoop door Cas

Vracht met vaart

De Zorg met Vlijt is er speciaal op gebouwd om ook zwaarbeladen op hoge snelheid de vele wateren te trotseren die Nederland rijk is; van nauwe, ondiepe waterwegen tot de onstuimige Zuiderzee.  
Decennialang voer het schip door heel Nederland. Tot logistieke modernisering aan vaste wal haar de loef afstak. De Zorg werd omgebouwd tot woonschip en dreigde haar zeilen voorgoed op te moeten doeken. Tot Cas Korver haar pad kruiste in 1973.

Een tweede jeugd

Zodra de Zorg haar zeilen hijst, herrijst de herinnering aan haar bevlogen schipper Cas Korver. Een halve eeuw terug, redde zijn visie en vakmanschap het schip van de vergetelheid. 

Cas Corver 🧡

Met een passie voor scheepstraditie startte Korver in jaren zeventig met de restauratie van het schip. In tien jaar tijd bouwde hij haar met respect en met zoveel mogelijk behoud van authenticiteit, om tot een schip met 16 slaapplaatsen. Sinds 1983 zeilt de Zorg met Vlijt actief als charterschip. Zijn onstilbare honger naar het zeilen maakte hem twee decennialang een graag geziene verschijning op het IJsselmeer en de Wadden.

Nieuwe koers

In de laatste jaren is het schip opnieuw ingericht naar de laatste eisen en veiligheidsnormen van deze tijd. De houten mast is vervangen door een hogere mast van staal. De rechte gaffel is nu rond, waardoor de Zorg sneller gaat dan ooit tevoren. In 2019 is een hoge reling geplaatst voor extra veiligheid.

De nieuwe eigenaren Cora Bossers en William van Venrooij zijn even nauw verwant aan wijlen schipper Cas als vertrouwd met de Zorg. Als kind stapte Cora voor het eerst aan boord. Samen met William namen ze 15 jaar deel aan wedstrijden met de Zorg. Zo zijn hun geschiedenis en toekomst langzaam maar zeker verweven geraakt met die van het schip. 

Als toegewijde ondernemers maken Cora en William zich hard voor een zo authentiek mogelijke zeilervaring. Een nieuwe tijd breekt aan voor de Zorg met Vlijt. Aan boord!

Boek nu

Boek nu en beleef samen met familie, vrienden of collega’s een onvergetelijke zeilervaring.

Boek nu